Mensen die al een woning huren hebben een extra mogelijkheid om een nieuwe huurwoning te vinden. Zij kunnen proberen met iemand van huurwoning te ruilen. Dat kan een goede optie zijn wanneer je huurwoning te groot of juist te klein is, of wanneer je een woning in een ander gebied zoekt.

Eerst moet je iemand zoeken die met jou van woning wil ruilen. Dat kan bijvoorbeeld door advertenties te zetten in de krant van de plaats waar je een woning zoekt. Omschrijf duidelijk wat voor huurwoning je zoekt en wat voor soort woning je achterlaat. Er bestaan ook websites die speciaal voor woningruil zijn ingericht. Ook hier geef je aan wat je zoekt en wat je biedt.

Wanneer je een ruilpartner hebt gevonden, moeten jullie allebei toestemming voor de woningruil vragen aan de verhuurders. Een verhuurder van een huurwoning hoeft niet met de woningruil akkoord te gaan. Ook mag hij voorwaarden stellen aan de nieuwe huurder, bijvoorbeeld over diens gezinssamenstelling en inkomen. Daarnaast mogen de verhuurders nieuwe voorwaarden voor het verhuur van de woning opstellen, waaronder een nieuwe huurprijs. Het kan dus zijn dat je voor je huurwoning meer betaalt dan de vorige huurder.

Als de verhuurder niet akkoord gaat met de woningruil, kun je naar de rechter stappen. Je vraagt de rechter om een indeplaatsstelling. De rechter onderzoekt dan of jullie verzoek om woningruil redelijk is. Wanneer de ruilwoning in het bezit van een woningcorporatie is, is het soms ook nodig om toestemming van de gemeente te vragen. De woningcorporatie kan je hier meer over vertellen.

Bewaar alle correspondentie over de woningruil goed. Leg ook alle afspraken die je maakt vast: afspraken met de ruilpartner, de verhuurder en de gemeente. Zo voorkom je dat er onduidelijkheid ontstaat. Mocht er onverhoopt iets mislopen, dan heb je de afspraken tenminste op papier staan.

Schrijf u gratis in

Ik zoek woonruimte in:

Type:


Max. HuurWaarom Huurprofielen?

100+ woningen p.d.
Actief in 65 steden
Actueel aanbod
200+ verhuurders
Gratis inschrijven
Bekijk ervaringen


Help - F.A.Q.
Help - Faq
>> Schrijf u gratis in! <<
wachtwoord vergeten |  geen account?