Wanneer je dringend op zoek bent naar een huurwoning , maar niet zo snel een geschikte woning kunt vinden, is tijdelijke huur misschien een oplossing. Om huurders te beschermen, is tijdelijke verhuur niet altijd toegestaan. Dit betekent ook dat je geen recht hebt op huurbescherming als je een tijdelijk huurcontract accepteert dat volgens de regels is opgesteld.

Een tijdelijk huurcontract heeft een minimale loopduur van een half jaar. Je opzegtermijn mag niet langer zijn dan een maand. De opzegtermijn voor de verhuurder is minimaal drie maanden. Vaak is er toestemming van de gemeente nodig om een woning tijdelijk te mogen verhuren. Informeer hiernaar bij de gemeente.

In de volgende gevallen kan tijdelijke huur legaal zijn:
- De huurwoning wordt binnen afzienbare tijd gesloopt. Het tijdelijk contract is maximaal twee jaar geldig. Wanneer de sloop toch niet binnen die termijn plaatsvindt, mag het contract tot vijf jaar worden verlengd. Door een tijdelijk huurcontract voor een sloopwoning te accepteren krijg je geen recht op vervangende woonruimte wanneer de sloop daadwerkelijk plaatsvindt.
- Een huiseigenaar heeft een nieuwe woning gekocht, maar kan zijn oude woning niet zo snel verkopen. In dat geval mag de huiseigenaar een van zijn woningen tijdelijk verhuren. Vaak is het nodig om hiervoor zowel de gemeente als de bank die de hypotheek verstrekt om toestemming te vragen. Wanneer de huiseigenaar een nieuw huis huurt, kan hij deze in bepaalde gevallen ook tijdelijk verhuren. Hiervoor is toestemming van de oorspronkelijke verhuurder nodig.
- Een huiseigenaar die tijdelijk in het buitenland verblijft, kan zijn huis in Nederland tijdelijk verhuren. Wanneer er een hypotheek op de woning rust, moet de eigenaar toestemming vragen aan de hypotheekverstrekker om het huis tijdelijk als huurwoning aan te bieden.
- In het huurcontract van studentenwoningen mag de bepaling worden opgenomen dat het contract geldig is zolang de huurder als student staat ingeschreven. Soms eindigt het contract binnen enkele maanden nadat de huurder zich uitschrijft als student.

Schrijf u gratis in

Ik zoek woonruimte in:

Type:


Max. HuurWaarom Huurprofielen?

100+ woningen p.d.
Actief in 65 steden
Actueel aanbod
200+ verhuurders
Gratis inschrijven
Bekijk ervaringen


Help - F.A.Q.
Help - Faq
>> Schrijf u gratis in! <<
wachtwoord vergeten |  geen account?