Voordat je een huurwoning kunt betrokken, krijg je al met diverse kosten te maken. Hier zetten we de belangrijkste kosten op een rij.

Er zijn enkele manieren om gratis een huurwoning te zoeken. Maar wanneer je je inschrijft bij een woningcorporatie, verhuurorganisatie of bemiddelingsbureau, moet je daarvoor een bedrag betalen. Soms is dat een eenmalig bedrag voor inschrijving. Vaak betaal je een bedrag per jaar. Voor het geld kom je op de wachtlijst te staan en houdt de verhuurder je op de hoogte van de beschikbare woningen.

Veel verhuurders vragen een borg voordat je in de huurwoning mag gaan wonen. Hiermee heeft de huurder een bedrag achter de hand voor het geval je als huurder iets aan het huis beschadigt. Als na afloop van de huurperiode blijkt dat je je als een goed huurder hebt gedragen, krijg je de borg weer terug. De borg bedraagt meestal een tot drie maanden huur. Leg schriftelijk vast hoeveel borg je betaalt en laat de verhuurder dit ondertekenen, zodat je zeker weet dat je bij het verlaten van de huurwoning je geld terugkrijgt.

Er zijn nog altijd verhuurders die startgeld, entreegeld of sleutelgeld vragen. Dit is niet toegestaan. Je mag weigeren dit geld te betalen. In tegenstelling tot de borg krijg je het sleutelgeld na afloop van de huurperiode niet terug. Wanneer je sleutelgeld hebt betaalt, kun je proberen dit via de kantonrechter terug te vorderen. Het is dan wel noodzakelijk dat je kunt bewijzen dat je het geld hebt betaald.

Een andere kostenpost is een overnamebedrag. Dit is het geld dat je aan de verhuurder of de vorige huurder betaalt voor spullen die hij of zij in de huurwoning achterlaat. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan verlichting, gordijnen of vloerbedekking. Ook wanneer je afspreekt spullen over te nemen, is het verstandig dit schriftelijk vast te leggen. De verhuurder mag geen overnamegeld vragen voor een (nieuwe) badkamer of keuken. Wel mag hij het plaatsen van een badkamer of keuken verrekenen in het huurbedrag dat je maandelijks betaalt.

Schrijf u gratis in

Ik zoek woonruimte in:

Type:


Max. HuurWaarom Huurprofielen?

100+ woningen p.d.
Actief in 65 steden
Actueel aanbod
200+ verhuurders
Gratis inschrijven
Bekijk ervaringen


Help - F.A.Q.
Help - Faq
>> Schrijf u gratis in! <<
wachtwoord vergeten |  geen account?