Wie op zoek is naar huurwoningen heeft verschillende mogelijkheden om er een te vinden. Sommige zoekmethodes zijn in het verleden erg succesvol gebleven, bij andere moet je wat meer geluk hebben. Hierna bespreken we enkele methodes die over het algemeen succesvol zijn. Ook schenken we aandacht aan de zaken waarmee je te maken krijgt wanneer je een huurwoning hebt gevonden, zoals de huurovereenkomst en huurbescherming.

Woningcorporaties

Woningcorporaties zijn ooit opgericht om mensen met weinig geld aan een goede huurwoning te helpen. Ook tegenwoordig verhuren de corporaties hun huurwoningen vooral aan mensen met een redelijk laag inkomen. Maar onder bepaalde voorwaarden kunnen ook mensen met een hoger inkomen zich bij een woningcorporaties inschrijven. Zij komen dan in aanmerking voor huurwoningen in het duurdere segment.

Voordat je huurwoningen kunt gaan zoeken bij een woningcorporatie, is inschrijven noodzakelijk. In sommige gemeenten geldt de inschrijving voor alle woningcorporaties die in de betreffende gemeente actief zijn. Ook komt het voor dat je je inschrijft bij een samenwerkingsverband van verschillende woningcorporaties.

Zodra je bent ingeschreven, mag je meedoen met de zoekprocedure van de woningcorporatie. Je kunt op een website of in een woningkrant zoeken welke huurwoningen in de omgeving worden aangeboden. In de omschrijving van deze huurwoningen staat aangegeven aan welke voorwaarden je moet voldoen om voor de woning in aanmerking te komen.

Vaak zijn de huurwoningen die een woningcorporatie aanbiedt bestemd voor een bepaalde doelgroep. De woningcorporatie mag bijvoorbeeld eisen aan je inkomen stellen: dat mag niet te hoog zijn, maar ook niet te laag. Ook stellen woningcorporaties vaak eisen aan de gezinssamenstelling: sommige huurwoningen mogen bijvoorbeeld alleen gehuurd worden door mensen met een groot gezin. Daarnaast zijn er huurwoningen die bedoeld zijn voor starters op de woningmarkt, voor senioren of voor mensen die een aangepast huis nodig hebben.

Wie de aangeboden huurwoning uiteindelijk krijgt, hangt af van de omstandigheden. Over het algemeen maakt degene die het langst bij de woningcorporatie staat ingeschreven de meeste kans. Er zijn echter ook uitzonderingen op die regel. Wanneer de woning waar je nu woont binnenkort gesloopt wordt, kun je soms voorrang krijgen. Bij sommige corporaties gelden nog andere voorrangsregels.

Commerciele verhuurorganisaties

Anders dan de woningcorporaties richten de commerciele verhuurorganisaties zich meestal op klanten die wat meer voor hun huurwoning kunnen betalen. Ze verhuren woningen in het dure en middeldure segment. De huurwoning die je via een commerciele verhuurorganisatie huurt, is meestal in handen van institutionele beleggers. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan een pensioenfonds, die in het verhuren van woningen en kantoren een veilige belegging ziet. Ook sommige makelaars hebben een bestand van woningen die ze tegen een redelijke vergoeding verhuren.

De procedure om in aanmerking te komen van een huurwoning van een commerciele verhuurorganisatie is vergelijkbaar met de procedure bij een woningcorporatie. Om te beginnen moet je je bij de verhuurorganisatie inschrijven. Vervolgens kun je zoeken via een website of krijg je een nieuwsbrief met een overzicht van beschikbare woningen. Vervolgens kun je je belangstelling voor de aangeboden huurwoningen kenbaar maken.

Net als een woningcorporatie mag een commerciele verhuurorganisatie eisen stellen aan kandidaat-huurders. De verhuurorganisatie zal zeker naar je inkomen kijken. Ze willen immers zeker weten dat je iedere maand je huur kunt betalen. Ook hier komen mensen die het langst staan ingeschreven over het algemeen als eerste aan de beurt.

Particuliere verhuurders

Er zijn op de woningmarkt zeer veel particuliere verhuurders actief. Zij hebben een of enkele woningen in hun bezit, die ze tegen een redelijke vergoeding willen verhuren. Om in aanmerking te komen voor een huurwoning van een particuliere verhuurder bestaan geen vaste regels. Particuliere verhuurders mogen zelf weten aan wie ze een ruimte verhuren en op welke manier ze dat doen.

Over het algemeen is het een goed idee om aan iedereen te vertellen dat je op zoek bent naar een huurwoning. Veel woningen uit het particuliere segment worden namelijk via-via gevonden. Ook is het een goed idee om de plaatselijke kranten in de gaten te houden. Veel particuliere verhuurders zetten een advertentie wanneer ze naar een nieuwe huurder op zoek zijn. Tot slot zijn er makelaars die optreden als bemiddelaar voor huurwoningen. Zowel huurders als verhuurders kunnen zich hier inschrijven. De makelaar vraagt hier een vergoeding voor.

Schrijf u gratis in

Ik zoek woonruimte in:

Type:


Max. HuurWaarom Huurprofielen?

100+ woningen p.d.
Actief in 65 steden
Actueel aanbod
200+ verhuurders
Gratis inschrijven
Bekijk ervaringen


Help - F.A.Q.
Help - Faq
>> Schrijf u gratis in! <<
wachtwoord vergeten |  geen account?