Als huurder ben je de eerste die plezier heeft van een nieuwe keuken. Maar waarschijnlijk ben je niet de enige. Het verbouwen van de keuken van je huurwoning kan ook voordelen hebben voor de verhuurder. Wanneer de verbouwing goed wordt uitgevoerd wordt de woning meer waard. Veel verhuurders geven daarom graag hun toestemming als je met een goed plan voor een verbouwing komt. Sommige zullen zelfs een bijdrage aan de verbouwing van de keuken willen leveren.

Wanneer je de keuken wilt vervangen of verbeteren is het altijd verstandig hierover contact op te nemen met de verhuurder. Voor een kleine aanpassing, zoals het aanbrengen van andere handvatten of veiligheidsmiddelen, heb je geen toestemming van de verhuurder nodig. Voor meer ingrijpende veranderingen moet de verhuurder wel toestemming geven. Daar staat tegenover dat de verhuurder zijn toestemming niet mag weigeren wanneer de voorgestelde aanpassingen aantoonbaar verbeteringen zijn. Er is sprake van een verbetering als de waarde van de huurwoning na de verbouwing van de keuken hetzelfde of hoger is dan daarvoor.

Omdat de waarde van de huurwoning veelal stijgt door een verbouwing, zijn verhuurders soms bereid om hier op de een of andere manier aan mee te betalen. Dit kan op verschillende manieren. Sommige verhuurders betalen de verbouwing en verrekenen de kosten door een hogere huur te vragen. Andere verhuurders spreken af dat ze de huurder een overnamevergoeding betalen zodra die de huurwoning verlaat. De overnamevergoeding daalt naarmate je langer genot hebt gehad van de verbouwde keuken. Hoe langer je in de huurwoning blijft wonen, hoe lager het overnamebedrag. Houd er overigens rekening mee dat door de verbouwing de maximaal toegestane huur kan stijgen.

Het is verstandig om alle correspondentie met de verhuurder te bewaren en afspraken schriftelijk vast te leggen. Denk hierbij aan afspraken over de wijzigingen die je wilt aanbrengen, de manier waarop dit gebeurt, de toestemming van de verhuurder en de eventuele vergoeding die de verhuurder uitkeert.

Schrijf u gratis in

Ik zoek woonruimte in:

Type:


Max. HuurWaarom Huurprofielen?

100+ woningen p.d.
Actief in 65 steden
Actueel aanbod
200+ verhuurders
Gratis inschrijven
Bekijk ervaringen


Help - F.A.Q.
Help - Faq
>> Schrijf u gratis in! <<
wachtwoord vergeten |  geen account?