Als huurder kun je veel profijt hebben van energiebesparende maatregelen in je huurwoning. Het wooncomfort gaat omhoog, terwijl de energiekosten dalen. Maar waarschijnlijk ben je niet de enige die van energiebesparende maatregelen profiteert. Wanneer isolerende en andere energiebesparende maatregelen goed worden uitgevoerd wordt de woning meer waard. Veel verhuurders geven daarom graag hun toestemming als je met een goed plan voor energiebesparing komt. Sommige zullen zelfs een bijdrage aan de maatregelen willen leveren.

Veel voorkomende maatregelen die je helpen in je huurwoning energie te besparen zijn:
- Het aanbrengen van tochtstrips en radiatorfolie.
- Enkel glas vervangen door dubbel glas.
- De gaskachel vervangen door centrale verwarming.
- De gewone verwarmingsketel vervangen door een HR-ketel.
- Het isoleren van de gevel, het dak of de vloer.

Wanneer je energiebesparende maatregelen wilt nemen is het altijd verstandig hierover contact op te nemen met de verhuurder. Voor een kleine aanpassing, zoals het aanbrengen tochtstrips, heb je geen toestemming van de verhuurder nodig. Voor meer ingrijpende veranderingen moet de verhuurder wel toestemming geven. Daar staat tegenover dat de verhuurder zijn toestemming niet mag weigeren wanneer de voorgestelde aanpassingen aantoonbaar verbeteringen zijn. Er is sprake van een verbetering als de waarde van de huurwoning na de verbouwing hetzelfde of hoger is dan daarvoor.

Omdat de waarde van de huurwoning veelal stijgt door de energiebesparende maatregelen, zijn verhuurders soms bereid om hier op de een of andere manier aan mee te betalen. Dit kan op verschillende manieren. Sommige verhuurders betalen de maatregelen en verrekenen de kosten door een hogere huur te vragen. Andere verhuurders spreken af dat ze de huurder een overnamevergoeding betalen zodra die de huurwoning verlaat. De overnamevergoeding daalt naarmate je langer genot hebt gehad van de energiebesparende maatregelen. Hoe langer je in de huurwoning blijft wonen, hoe lager het overnamebedrag. Houd er overigens rekening mee dat door de verbouwing de maximaal toegestane huur kan stijgen.

Schrijf u gratis in

Ik zoek woonruimte in:

Type:


Max. HuurWaarom Huurprofielen?

100+ woningen p.d.
Actief in 65 steden
Actueel aanbod
200+ verhuurders
Gratis inschrijven
Bekijk ervaringen


Help - F.A.Q.
Help - Faq
>> Schrijf u gratis in! <<
wachtwoord vergeten |  geen account?